Ajankohtaista

***************************

A.I. Virtanen -palkinto jaettu 10.12.2019

Vuoden 2019 A.I. Virtanen-palkinto on myönnetty akatemiaprofessori Tapio Salmelle Åbo Akademista tunnustuksena uraauurtavasta tutkimuksesta kemiallisten prosessien ja katalyysien tutkimuksessa.

Arvostetun tiedemiehen ja nobelistin, professori Artturi Ilmari Virtasen, tieteellisen työn muistoksi perustettu A.I. Virtanen-palkinto jaettiin nyt 19. kerran. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai ulkomaalaiselle tutkijalle, joka tekee kansainvälisesti arvostettua, korkeatasoista tutkimusta, ja jonka työ liittyy johonkin palkinnon myöntävien yhdistysten, Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae:n , Ravitsemuksen Tutkimussäätiön ja Suomalaisten Kemistien Seuran toiminta-alueista. Palkintoa myönnettäessä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että valittu henkilö on edelleen aktiivinen ja menestyksekästä työtä tekevä tutkija. Palkinnonsaajan tulee myös olla ennakkoluuloton ja uusien ongelmien ratkaisemiseen paneutuva. Lisäksi korostetaan poikkitieteellisyyttä.

Palkinto koostuu kunniakirjasta, 10 000€ rahapalkinnosta sekä kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen suunnittelemasta hopeisesta A. I. Virtanen-mitalista.

Lue lisää professori Tapio Salmesta ja hänen tutkimuksestaan: https://kemia100.fi/tapio-salmi/

***************************

ChemBio 2019

Biobio-seura ja Ravitsemuksen Tutkimussäätiö järjestivät yhdessä Future of Food - mitä syöt tulevaisuudessa? -seminaarin osana ChemBio Finland 2019 tapahtumaa.

Tapahtuma keräsi paikalle paljon tulevaisuuden ruoasta kiinnostuneita ja haluammekin kiittää kaikkia paikalle saapuneita! Suuri kiitos myös kaikille tapahtumassa puhuneille asiantuntijoille erittäin mielenkiintoisista esityksistä. Jälkikäteen luettavissa ovat FT Hanna Tuomiston esitys Novel Technologies and sustainable food systems, FT Kaisa Karttusen Food security and the role of Finland in future food production sekä Professori Marjukka Kolehmaisen Nutritional insights on future food.

***************************

Future of Food - mitä syöt tulevaisuudessa? -symposium

Biobio-seura järjestää yhdessä Ravitsemuksen Tutkimussäätiön kanssa keskiviikkona 27.3.2019 Helsingin Messukeskuksessa, salissa 3F, ChemBio Finland 2019 tapahtuman yhteydessä tieteellisen symposiumin tulevaisuuden ruuasta.

Katso symposiumin koko ohjelma täältä.

Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Symposiumiin osallistuminen vaatii kuitenkin maksuttoman rekisteröitymisen ChemBio-tapahtumaan .

***************************

Tervetuloa Biobio-seuran vuosikokoukseen

Seuran sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 26.3.2019 klo 17.00. Kokouspaikkana toimii Tieteiden talon sali 401 (Kirkkokatu 6) Helsingissä. Kokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat sekä mm. vahvistetaan hallituksen kokoonpano, vuoden 2018 toimintakertomus sekä vuoden 2019 toimintasuunnitelma. Kokouksessa vahvistetaan myös Biobio-seuran yhteydessä toimivan Suomen kansallisen biotieteiden komitean kokoonpano ja sääntömääräiset asiat.

Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen!

Kokousmateriaalit (asialista ja sen liitteet) toimitetaan jäsenille sähköpostitse.

***************************

Vuosikokous 2018: muutoksia Biobio-seuran hallituksessa

Biobio-seuran vuosikokouksessa 15.3.2018 hyväksyttiin vuoden 2017 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vahvistettiin toimintavuoden 2018 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Jäsenmaksun suuruus päätettiin pitää ennallaan. Vuosikokouksessa vahvistettiin hallituksen uusi kokoonpano. Seuran uudeksi taloudenhoitajaksi valittiin dosentti Peter Sarin Helsingin yliopistosta. Uudeksi opiskelijajäseneksi valittiin puolestaan Helsingin yliopiston Terveyden tutkimuksen tutkijakoulun johtokunnassa tohtorikoulutettavia edustava Elina Pietilä.

Hallituksen jäsenet haluavat koko Biobio-seuran puolesta osoittaa lämpimät kiitoksensa taloudenhoitajan luottamustoimesta luopuneelle dosentti Kaisa Haukalle hänen omistautumisestaan seuran taloudenpidon hoitamiseen. Uusi hallitus on iloinen siitä, että Kaisa jatkaa vielä hallituksen jäsenenä jakaakseen asiantuntemustaan ja ajatuksiaan seuran toiminnan kehittämisestä.

Vuosikokouksessa vahvistettiin myös biotieteiden kansalliskomitean vuoden 2017 toimintakertomus, vuoden 2018 toimintasuunnitelma ja talousarvio, sekä komitean kokoonpano vuodelle 2018. Komitean jäsenistön muodostavat Biobio-seuran hallituksen jäsenet.

Jäsenet voivat halutessaan pyytää vuosikokouksen pöytäkirjan liitteineen nähtäväkseen seuran sihteeriltä.

***************************

Tervetuloa Biobio-seuran vuosikokoukseen

Seuran sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 15.3.2018 klo 17.30. Kokouspaikkana toimii Tieteiden talon sali 405 (Kirkkokatu 6) Helsingissä. Kokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat sekä mm. vahvistetaan hallituksen kokoonpano, vuoden 2017 toimintakertomus sekä vuoden 2018 toimintasuunnitelma. Kokouksessa vahvistetaan myös Biobio-seuran yhteydessä toimivan Suomen kansallisen biotieteiden komitean kokoonpano ja sääntömääräiset asiat.

Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen!

Kokousmateriaalit (asialista ja sen liitteet) toimitetaan jäsenille sähköpostitse.

***************************

Medicinal Chemistry Meets Pharmacology - symposiumi.

Suomen Farmakologiyhdistys, FinMedChem ja Suomen Peptidiseura yhdessä järjestävät 24.-25.4. 2018 symposiumin Hotelli Rantapuistossa, Helsingissä. Symposiumin aiheita ovat mm. GPCR-reseptorit ja eikosanoidit lääkekohteina, peptidilääkkeet sekä lääkekemian kehitys.

Rekisteröityminen ja lisätiedot symposiumista: finmedchem.fi (sivusto aukeaa 15.2.2018).

***************************

AIV-palkinnonjakojuhla.

Vuoden 2017 A.I. Virtanen-palkinto on myönnetty akatemiaprofessori Johanna Ivaskalle Turun yliopistosta tunnustuksena uraauurtavasta ja ansiokkaasta solujen tarttumisominaisuuksia selvittävästä tutkimuksesta.

Arvostetun tiedemiehen ja nobelistin, professori Artturi Ilmari Virtasen, tieteellisen työn muistoksi perustettu A.I. Virtanen-palkinto jaetaan nyt 18. kerran. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai ulkomaalaiselle tutkijalle, joka tekee kansainvälisesti arvostettua, korkeatasoista tutkimusta, ja jonka työ liittyy johonkin palkinnon myöntävien yhdistysten, Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae:n , Ravitsemuksen Tutkimussäätiön ja Suomalaisten Kemistien Seuran toiminta-alueista. Palkintoa myönnettäessä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että valittu henkilö on edelleen aktiivinen ja menestyksekästä työtä tekevä tutkija. Palkinnonsaajan tulee myös olla ennakkoluuloton ja uusien ongelmien ratkaisemiseen paneutuva. Lisäksi korostetaan poikkitieteellisyyttä.

Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae, Ravitsemuksen Tutkimussäätiö ja Suomalaisten Kemistien Seura ovat päättäneet myöntää vuoden 2017 A.I. Virtanen-palkinnon akatemiaprofessori Johanna Ivaskalle. Palkinto koostuu kunniakirjasta, 6000€ rahapalkinnosta sekä kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen suunnittelemasta hopeisesta A. I. Virtanen-mitalista.

Professori Ivaska on yksi menestyneimmistä nuorista tutkijoistamme (s. 1972). Hän tutkii syövän etäpesäkkeiden syntyyn liittyviä muutoksia soluissa, etenkin solujen tarttumisominaisuuksissa. Tutkimuksessaan hän käyttää uusia innovatiivisia menetelmiä ja yhdistelee näitä ennakkoluulottomasti, mikä on johtanut uraauurtaviin tuloksiin mm. integriini-reseptoreiden toiminnan tuntemisessa. Hänellä on yli 80 julkaisua, joista useat alan parhaimmissa lehdissä, kuten Nature Cell Biology. Professori Ivaska on saanut arvostetun Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoituksen kolme kertaa. Akatemiaprofessuurin lisäksi hänellä on molekulaarisen solubiologian professuuri Turun yliopistossa. Hän on ohjannut 13 väitöskirjaa ja saanut useita kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja, kuten nuoren tutkijan pohjoismaisen Anders Jahre -palkinnon. Professori Ivaskalla on useita kansallisia ja kansainvälisiä luottamustoimia.

Palkinnonjakotilaisuus järjestetään maanantaina 6.11.2017 Helsingin yliopiston Viikin kampuksella (Biocenter 2, Viikinkaari 5, sali 2041). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Ohjelma:

14.40 - 15.00 Kahvitarjoilu.

15.00 - 16.00 Palkinnonjako & juhlaluento "Cell adhesion and mechanosignaling in cancer and pluripotency", Johanna Ivaska.

16.00 - 16.40 Kuohuviinitarjoilu.

***************************

Biotieteiden koulutusta journalisteille.

Biobio-seura, Suomen journalistiliitto ja Helsingin yliopiston tiedotus järjestivät journalisteille biotieteiden koulutustilaisuuden ”Totta vai tarua biotieteistä” maanantaina 25.9.2017 Haartman-instituutin tiloissa. Tavoitteena oli käsitellä biotutkimuksen uutisointia, tieteellisen tutkimuksen metodeja ja teoriaa ja sitä, miten ne eroavat kokemusperäisestä tiedosta, uskomuksista ja eri tahojen omia tarkoitusperiä palvelevasta valikoivasta tieteellisen tiedon käytöstä.

Mikä on yksilön vastuu väestön terveydestä? Voiko lääketeollisuus vaikuttaa tutkimustuloksiin? Ovatko ravitsemussuositukset ristiriitaisia tai teollisuuden sanelemia? Muun muassa näistä kysymyksistä keskusteltiin bioalojen johtavien asiantuntijoiden esitysten pohjalta. Ylilääkäri LT Hanna Nohynek (THL) keskittyi puheessaan rokottamisen keskeisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin, professori Mart Saarma (Biotekniikan instituutti, HY) sairauksien tutkimiseen ja lääkekehitykseen liittyviin haasteisiin ja professori Mikael Fogelholm (HY) ravitsemustieteen kysymyksiin ja kiistoihin. Keskustelua ohjasi Harri Montonen (Heureka).

***************************

2nd Finnish Symposium on Biological Mass Spectrometry

31.10.-1.11.2017, Hotelli Vanajanlinna, Hämeenlinna.

FinnProt ja Suomen Massaspektrometrian Seura järjestävät jälleen kaksipäiväisen symposiumin biologisesta massaspektrometriasta. Symposiumia edeltää yhden päivän pituinen massaspektrometrian kurssi (30.10.).

Rekisteröityminen symposiumiin ja kurssille on alkanut ja jatkuu aina 8.10. asti (early bird 31.9. asti!). Lisätietoja tapahtumasta täällä.

***************************

"Finnish microbes - an underused resource"

4.5.2017

Biobio-seura yhdessä muiden suomalaisten mikrobiologian alan järjestöjen ja toimijoiden kanssa järjestää symposiumin Suomen mikrobivarannoista ja mikrobeilla tehtävään tutkimukseen liittyvästä kansallisen ja kansainvälisen tason säätelystä. Tapahtumapaikkana toimii Biomedicum 1, Helsingin yliopiston Meilahden kampuksella.

Symposium on osa Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa.
Lisätietoa ja ohjelma saatavilla täällä. Rekisteröityminen 20.4. mennessä.
Biobio-seuran jäsenet voivat tulla kuuntelemaan symposiumin esityksiä maksutta (illalliskortti maksullinen).

***************************

2017 Vuosikokouksen asiat ja pöytäkirja

Seuran vuosikokouksessa 29.3.2017 Helsingissä käsiteltiin sääntömääräiset asiat ja vahvistettiin seuran hallituksen sekä biotieteiden kansalliskomitean kokoonpano. Hallituksen kokoonpano säilyi ennallaan, ja hallituksen jäsenet tulivat myös valituiksi Suomen kansallisen biotieteiden komiteaan, jonka vuosikokous kokoontui heti seuran kokouksen jälkeen vahvistamaan toimintasuunnitelmansa vuodelle 2017.

Jäsenet voivat halutessaan pyytää kokouspöytäkirjat nähtäväkseen seuran sihteeriltä (terhi.maula@abo.fi).

***************************

"CRISPR/Cas9 Genome Editing - Holy Grail or Doomsday for Humankind?

Biobio seura järjestää torstaina 30.3.2017 Helsingin Messukeskuksessa, salissa 3F, ChemBio Finland 2017-tapahtuman yhteydessä tieteellisen symposiumin CRISPR/Cas-genominmuokkausmenetelmästä.

Katso symposiumin ohjelma tästä.

Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Symposiumiin osallistuminen vaatii rekisteröitymisen ChemBio-tapahtumaan (maksuton).

***************************

Tervetuloa Biobio-seuran vuosikokoukseen

Seuran sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 29.3.2017 klo 17.15. Kokouspaikkana toimii seminaarihuone B437, Biomedicum 1, Helsingissä. Kokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat sekä mm. vahvistetaan hallituksen kokoonpano, vuoden 2016 toimintakertomus sekä vuoden 2017 toimintasuunnitelma . Kokouksessa vahvistetaan myös Biobio-seuran yhteydessä toimivan Suomen kansallisen biotieteiden komitean kokoonpano.

Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen! Kokousmateriaalit (asialista ja sen liitteet) toimitetaan jäsenille sähköpostitse.

***************************

AI Virtanen palkinto 2017

Seura ottaa vastaan ehdotuksia vuoden 2017 AI Virtanen-palkinnon saajaksi. Ehdokkaan tulee olla suomalainen tai ulkomaalainen tutkija, jolla on laaja-alaisia ja merkittäviä saavutuksia jollakin Biobio-seuran edustamista tieteenaloista. Ehdokkaan tulee olla edelleen tieteellisesti aktiivinen. Monitieteinen lähestymistapa katsotaan eduksi.

Ehdotukset, jotka sisältävät lyhyen kuvauksen siitä miksi palkinto tulisi myöntää ehdotetulle henkilölle, tulee lähettää seuran sihteerille (terhi.maula@abo.fi) 9.10.2016 mennessä. Jos ehdotettu henkilö on ulkomaalainen tulee ehdotukseen sisällyttää lyhyt kuvaus siitä miten kyseinen henkilö on edistänyt bioalojen tutkimusta Suomessa.

***************************

Kutsu ylimääräiseen vuosikokoukseen

Kutsut seuran ylimääräiseen vuosikokoukseen 20.6.2016 klo 17.00, Biokeskus 1, Viikki, Helsinki, lähetetään jäsenille sähköpostitse. Ylimääräisessä vuosikokouksessa vahvistetaan ehdotetut muutokset yhdistyksen sääntöihin.

***************************

FinnProt kevätseminaari

FinnProt järjestää kevätseminaarin aiheesta: "Proteomics in Finland - present and future technologies" 30.5.2016 Haartman Instituutissa Helsingissä. Kaikki proteomiikasta ja FinnProt:n toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita! Lisätietoja FinnProt:n sivuilla.

***************************

Muutoksia Biobio-seuran hallituksessa

Seuran vuosikokouksessa 26.4.2016 vahvistettiin hallituksen uusi kokoonpano. Seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin hallituksessa varapuheenjohtajana aiemmin toiminut dosentti Hannu Koistinen Helsingin yliopistosta. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin puolestaan hallituksen jäsen dosentti Kristiina Mäkinen. Hallituksessa varajäsenenä toiminut dosentti Jaana Rysä Itä-Suomen yliopistosta valittiin hallituksen varsinaiseksi jäseneksi. Lisäksi Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tiedekuntajärjestö Biosfäärin puheenjohtaja Laura Laiho valittiin mukaan hallituksen toimintaan opiskelijajäsenenä. Muilta osin hallituksen kokoonpano säilyy ennallaan.

Uuden hallituksen jäsenet haluavat koko Biobio-seuran puolesta osoittaa lämpimät kiitoksensa puheenjohtajuudesta luopuneelle dosentti Marc Baumannille hänen omistautumisestaan seuran toiminnan luotsaamiseen sen pitkäaikaisena puheenjohtajana. Uusi hallitus on iloinen siitä, että Marc vielä jatkaa hallituksen jäsenenä jakaakseen asiantuntemustaan ja ajatuksiaan.

Vuosikokous hyväksyi vuoden 2015 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen sekä toimintavuoden 2016 talousarvion ja toimintasuunnitelman. Seuran jäsenmaksun suuruus päätettiin pitää ennallaan ja esitetyt muutokset seuran sääntöihin sekä biotieteiden kansalliskomitealle laaditut säännöt hyväksyttiin. Seuran jäsenet voivat halutessaan pyytää vuosikokouksen pöytäkirjan liitteineen nähtäväkseen seuran sihteeriltä.

***************************

Tervetuloa Biobio-seuran vuosikokoukseen

Seuran sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 26.4.2016 klo 18. Kokouspaikkana toimii seminaarihuone B201a, Biomedicum 1, Helsingissä. Kokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat sekä mm. vahvistetaan uuden hallituksen kokoonpano sekä yhdistyksen sääntöihin tehtävät muutokset. Kokouksessa vahvistetaan myös Biobio-seuran yhteydessä toimivan Suomen kansallisen biotieteiden komitean kokoonpano ja sille laaditut säännöt.

Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen!

Asialista, liite 1, liite 2.

Toimintakertomus 2015.

Toimintasuunnitelma 2016.

***************************

Biobio-seura on nyt myös Facebookissa!

Käy tykkäämässä FB-sivuistamme, niin saat päivityksemme uutisvirtaasi.

***************************

FEMS Communications Network

FEMS Network Opportunities Tammikuu 2016

FEMS Network Opportunities Helmikuu 2016

FEMS Network Opportunities Maaliskuu 2016

***************************

Juhlavuoden AIV-palkinto professori Hania Szajewskalle.

Professori Hania Szajewska Varsovan lääketieteellisestä yliopistosta (Medical University of Warsaw) vastaanotti 10 000 euron arvoisen vuoden 2015 A.I.Virtanen-palkinnon tunnustuksena lasten ravitsemuksen ja terveyden välisiä yhteyksiä koskevista tutkimuksistaan. Palkinnonjakotilaisuudessa 10.12.2015 Helsingissä professori Szajewska luennoi aiheesta "Probioottien hyödyt lapsuudessa".

Kemian Nobelin palkinnon vuonna 1945 saaneen professori, akateemikko Artturi Ilmari Virtasen mukaan nimetty AIV-palkinto jaettiin vuonna 2015 17. kerran. Palkinnon jakavat Suomalaisten Kemistien Seura, Ravitsemuksen Tutkimussäätiö sekä Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae. Palkinto koostuu rahapalkinnon lisäksi kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen suunnittelemasta hopeisesta A.I.Virtanen-mitalista sekä kunniakirjasta. Virtasen Nobel-palkinnon vastaanottamisesta tuli vuonna 2015 kuluneeksi tasan 70 vuotta.

Professori Szajewskan ensimmäinen ulkomainen harjoittelupaikka lääketieteen opiskelijana oli Suomessa, ja hän kertoo olleensa yllättynyt ja hyvin kiitollinen saamastaan kunnianosoituksesta. Professori Szajewska on tutkinut hyvin ansioituneesti ja aktiivisesti lasten ravitsemukseen liittyviä kysymyksiä ja mm. probioottien terveysvaikutuksia. Hänen tutkimuksensa ovat monipuolisia ja niitä on hyödynnetty käytännössä mm. lasten ravitsemussuosituksia laadittaessa.

Palkinnonjakotilaisuudessa fil.lis. Heleena Karrus (vas), prof. Tiina Mattila-Sandholm, prof. Hania Szajewska sekä dos. Hannu Koistinen.

***************************

"Mitä mittaat, sitä saat!"

Tieteessä tapahtuu-foorumi tieteellisen tutkimuksen yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta, sen tärkeydestä, palkitsevuudesta ja arvioinnin haasteista, Helsingissä, Tieteiden talossa 20.10.2015.

Tilaisuuden istumapaikat ovat täynnä, mutta sitä voi seurata verkkolähetyksenä. Lisätietoja foorumista löytyy täältä.

***************************

Finnish Synthetic Chemistry Society, Medicinal Chemistry Committee of the Finnish Pharmaceutical Society (FinMedChem) ja Finnish Peptide Society (FIPS) yhdessä järjestävät symposiumin:

"Emerging targets and molecules in middle space"

24.-27.8.2015 Pienessä Juhlasalissa Helsingin Yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33).

Symposiumin pääteemoja ovat : emerging targets in CNS diseases, macrocycles in drug space, green chemistry and green medicinal chemistry, peptides as drugs and natural peptides.

Rekisteröityminen ja lisätiedot : http://finmedchem.fi/

***************************

Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan Biotieteiden laitos hakee kahta

Mikrobiologian yliopistonlehtoria (katso hakuilmoitus täällä),

erikoistumisaloina prokaryoottivirusten biologia ja prokaryoottien molekyylivirologia. Viimeinen hakupäivä 5.6.2015. Katso myös University of Helsinki, International Staff Services.

***************************

Biobio-seuran vuosikokous 21.4.2015 klo 18.00 Biomedicum, seminaarihuone B201a (2. kerros), Helsinki

Asialista

Toimintakertomus 2014

***************************

Advanced Proteomics Course

April 20-24, 2015 at Biomedicum Helsinki Clinical Proteomics Core Unit

This 5-days advanced hands-on course (3 ECTS) in modern protein chemistry and clinical proteomics gives students the opportunity to learn more about the study of proteins and protein complexes with the help of modern protein chemical technologies such as micro- and nano-LC, LC-MS, MSMS, 1- and 2D gel electrophoresis, Micro-chips etc.

Number of participants is limited, deadline for registration is April 13.

More information and the link to online registration are found here .

The course is organized by Marc Baumann and the Doctroal Program in Biomedicine at the Doctoral School in Health Sciences, University of Helsinki.

***************************

Foster Your Research -methodology seminar

6th of May 2015, Osmo Järvi auditorium (Medisiina, Kiinamyllynkatu 10), Turku

Turku Cancer Research Society, Centre for Reproductive and Developmental Medicine (CREDE), Turku Doctoral Programme of Molecular Medicine (TuDMM) and Drug Research Doctoral Programme (DRDP) invite all researchers, including (under)graduate students, to a course in which selected speakers will introduce some of the state of the art techniques and methodologies available at the campus, with special focus on practical aspects.

After the lectures the participants have the opportunity to discuss with the experts at two round table discussions about possible applications of the methods that the participants use in their own research (the methods are selected during registration).

Participants are encouraged to submit an abstract (0.5 ECTS), in which they summarize their current project and propose a (continuation of the) project using the chosen techniques. The experts will select some of the abstracts to be discussed during the round table discussions.

Deadline for registration and abstract submission is 14.4.2015.

More information and the course program can be found here.

***************************

Suolistobakteerisi päättävät terveydestäsi: totta vai tarua?

Biobio seura järjestää keskiviikkona 18.3. 2015 Helsingin Messukeskuksessa, salissa 1A, ChemBio Finland 2015 tapahtuman yhteydessä tieteellisen symposiumin aiheesta suolistomikrobien vaikutus terveyteemme.

Katso symposiumin ohjelma tästä.

Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Vapaaehtoinen rekisteröityminen kahvitaukojen tarjoilumäärien arvioimiseksi 11.3. mennessä sähköpostitse osoitteeseen:

maula.terhi@gmail.com

Symposiumiin osallistuminen vaatii rekisteröitymisen myös ChemBio-tapahtumaan (maksuton) joko paikan päälle saavuttaessa tai etukäteen ChemBion nettisivujen kautta.

**************************

1st Finnish Symposium on Biological Mass Spectrometry

Tervetuloa symposiumiin "The 1st Finnish Symposium on Biological Mass Spectrometry" Symposiumin järjestävät yhteistyössä Biobio-seuran Proteomiikkajaos (The Finnish Proteomics Society, FinnProt),Peptidijaos (The Finnish Peptide Society, FIPS) sekä The Finnish Mass Spectrometry Society (FMSS).

Symposium järjestetään 14.-16. huhtikuuta, 2015 Tampereella.

Lisätietoja kokouksen nettisivuilta

Rekisteröidy 31.3.2015 mennessä

Abstraktin viimeinen lähetyspäivä on 31.1.2015!

***************************

Neuroscience Finland 2014

Järjestäjä: Suomen Aivotutkimusseura r.y.
Aika: Joulukuun 9. 2014, klo 9 alkaen
Paikka: Helsingin yliopisto,Biomedicum, Luentosali 1 (Haartmaninkatu 8, Helsinki)

Ohjelma ja rekisteröityminen

 

***************************

Oulu Bioscience Networking Event

Oulun Biokemistiseura järjestää Oulu Bioscience Networking Event - tapahtuman 21.11.2014 klo 18 Oulun yliopiston lääketieteellisen päärakennuksessa. Tule mukaan!

Ilmoittautumisohjeet ja ohjelman löydät tästä .

***************************

Biobio-seura etsii sihteeriä

Biobio-seuran sihteerin tehtävä on avoinna ja täytetään mahdollisimman pian. Tehtävä on osa-aikainen ja siitä maksetaan palkkio. Tehtävä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet verkostoitumiseen tieteellisessä ympäristössä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Sihteerin tehtäviin kuuluvat mm. jäsenrekisterin ylläpitäminen, jäsenlaskutus, toimiminen yhteyshenkilönä Biobio-seuran ja kansainvälisten kattojärjestöjemme välillä. Tehtäviin kuuluu myös delegaatioiden koordinointi, hallituksen kokousten koollekutsuminen ja osallistuminen erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Lisätietoja tehtävästä antaa Biobio-seuran hallituksen puheenjohtaja Marc Baumann (marc.baumann@helsinki.fi , puh: +358-50-5671980). Lähetä hakemuksesi 31.10. mennessä sähköpostitse Marc Baumannille.

***************************

FinnProt 10-vuotis Juhlasymposium 7.11.2014

Logomo, Turku

Ohjelma ja rekistöröitymisohjeet

***************************

Uratapahtuma mikrobiologeille Turussa

American Society for Microbiology (ASM) järjestää yhteistyössä Turun yliopiston Infektiobiologian ja infektiosairauksien tutkimusohjelman (PIBID) kanssa nuorten mikrobiologien uratapahtuman Turussa 10.6.2014. Tilaisuus on avoin kaikille, mutta rekisteröityminen vaaditaan 26.5.2014 mennessä. Katso tarkemmat tiedot tapahtumasta ja ohjeet rekistöröitymisestä tapahtumailmoituksesta.

***************************

Young Scientist Program Fellowship, haun viimeinen päivä: 20.4.2014

The 2014 IUBMB-FAOBMB Young Scientists Program (YSP) järjestetään 17-20 lokakuuta 2014 Taichung:n kaupungissa, Taiwanissa. YSP tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nuorille tutkijoille päästä keskustelemaan tuloksistaan, uusista ideoista ja uramahdollisuuksista.

YSP fellowship mahdollistaa tutkijan osallistumisen YSP ohjelmaan 17.-20.2014 Taichung kaupungissa ja IUMBM-FAOBMB konferenssiin 21.-26.10.2014. YSP fellowshipiä voi hakea nuori biokemian tai molekyylibiologian tutkija, joka on jäsen jossain FAOBMB:n tai IUBMB:n alaisissa kansallisissa järjestöissä/seuroissa (Biobio-seuran jäsenyys).

Tarkempia tietoja YSP ohjelmasta löytyy täältä.

***************************

Tulevia kokouksia

FEBS-EMBO Conference

30.8.-4.9.2014

Pariisi, Ranska

Rekisteröityminen on avoinna

Abstraktin lähetyksen viimeinen päivä: 1.5.2014 (puhe); 6.6.2014 (posteri)

 

IUMS Congress

27.7.-1.8.2014

Montreal, Kanada

Rekisteröityminen on avoinna

Abstraktin lähetyksen viimeinen päivä: suljettu

 

18 th International Biophysics Conference IUPAB

3.-7.8.2014

Brisbane, Australia

Rekisteröityminen on avoinna

Abstraktin lähetyksen viimeinen päivä: 2.5.2014

 

The 15 th IUBMB 24th FAOBMB-TSBMB Conference

21.-26.10.2014

Taipei, Taiwan

Biochemistry and Molecular Biology in Transition: from Basic to Translational

Rekisteröityminen on avoinna

Abstraktin lähetyksen viimeinen päivä: 31.8.20147

***************************

Rekistöröidy EBSA:n uutisryhmään

The European Biophysical Societies' Association (EBSA) ylläpitää uutisryhmäää, minkä tavoitteena on edistää biofysiikan ja siihen läheisesti liittyviä toimintoja. Käytännössä uutisryhmässä on tietoa tulevista biofysiikan kokouksista, kesäkouluista ja työpajoista; ilmoituksia avoimista biofysiikan alan tieteellisistä työpaikoista; rahoitusmahdollisuuksista jne. Kaikki uutisryhmän jäsenet voivat lähettää viestejä ryhmässä.

Tällä hetkellä ryhmässä on yli 500 jäsentä. Uutiskirje lähetetään jäsenille kerran kuukaudessa. Jos haluat liittyä Biofysiikan uutisryhmään, vieraile sivuilla:    http://ebsa.org/portal/newsgroup

ja seuraa ohjeita - rekisteröitymiseen vaadittavien tietojen täyttäminen vie vain muutaman minuutin.

***************************

Biobioseuran vuosikokous 17.3.2014 Biomedicum 2. krs B201a klo 18:00

Asialista

Toimintakertomus 2013

***************************

The FIPS special symposium

The Finnish Peptides Society (FIPS) järjestää symposiumin 18.12.2013 klo 14:30 alkaen
Biomedicum Helsinki Lecture Hall 2:ssa. Kaikki ovat tervetulleita, ei rekistöröitymistä.

Puhujat:

Kaido Kurrikoff (Institute of Technology, University of
Tartu, Estonia) “Peptide based delivery vectors: in vitro transfection
systems, in vivo delivery of nucleic acids and delivery over blood-brain
barrier”

Lorena Simón Gracia (Laboratory of Cancer Biology, University
of Tartu, Estonia) “Peptide-mediated targeted drug delivery systems for
cancer therapy”

***************************

Oulu Bioscience networking event

Oulun Biokemistiseura ry järjestää 26.11.2013 tapahtuman jonka tarkoituksena on helpottaa Oulun seudun biotieteilijöiden verkostoitumista. Tapahtuma alkaa klo 18.

HUOM! Tapahtuman paikka on vaihtunut: Päärakennus, Lääketieteellinen tiedekunta (Aapistie 5 A).

Tapahtuma on maksuton, mutta vaatii rekisteröitymisen 18.11.2013 mennessä.

Tapahtuman ohjelma ja rekistöröityminen

***************************

Oululaisille biotieteilijöille omat ryhmät Facebookissa ja LinkedIn:ssä

Biobio-seuran Oululainen jaosto, Oulun Biokemistiseura ry, on avannut ryhmät Facebookiin ja LinkedIn:iin helpottamaan alueen eri työpaikoissa toimivien biotieteilijöiden verkostoitumista.

Oulun Biokemistireura ry Facebook

Oulun Biokemistireura ry LinkedIn

***************************

Proteomiikka-jaos järjestää:

4th Biannual FinnProt Students´ Day:  Sample Preparation in Proteomics

24.9.2013, Ruotsalais-Suomalainen kulttuurikeskus Hanasaari, Espoo

Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille opiskelijoille ja tutkijoille, jotka työskentevät proteiinien parissa. Lisätietoja kurssista FinnProtin sivuilta.

Ilmoittautuminen

***************************

Euroopan Biotekniikka viikko 30.9.-4.10.2013

Celebrating innovation & DNA! Elämä ei olisi samanlaista ilman sitä!

Euroopan bioteollisuuden kattojärjestö EuropaBio juhlistaa DNA:n rakenteen selviämisen 60. juhlavuotta ympäri Eurooppaa järjestettävällä European Biotech Week -teemaviikolla 30.9. - 4.10.2013.Teemaviikon tavoitteena on tuoda esille biotekniikan saavutuksia ja mahdollisuuksia niin Euroopassa kuin Suomessakin.

Biotekniikka-viikolla järjestetään teemaan liittyviä luentoja, koululaistapahtumia sekä seminaareja eri puolella Suomea. Suomen Bioteollisuus ry (FIB) koordinoi ja organisoi teemaviikon tilaisuuksia yhteistyökumppaniensa kanssa.

Lisätietoa Suomen Biotekniikka viikosta sekä tapahtumakalenteri löytyvät Suomen Bioteollisuuden nettisivuilta.

Lisätietoa European Biotech week netti-sivuilta: www.biotechweek.org

***************************

LinkedIn ryhmä "Microbiologists in Finland"

American Society for Microbiology (ASM) on käynnistänyt uuden Young Ambassador –ohjelman, jonka tavoitteena on edistää mikrobiologien, erityisesti nuorten mikrobiologien, verkostoitumista kansallisesti ja kansainvälisesti mm. sosiaalisen median välityksellä, sekä edistää nuorten mikrobiologien urakehitystä ja lisätä heidän tietoisuutta ASM:n tarjoamista mahdollisuuksista. Tähän työhön on vastikään nimetty 27 Young Ambassadoria eri puolilta maailmaa. Suomen Young Ambassadoriksi on valittu Dos. Riikka Ihalin Turun yliopistosta. Suomalasten mikrobiologien verkostoitumista helpottamaan on perustettu epävirallinen LinkedIn ryhmä ”Microbiologists in Finland”, johon suomessa toimivat mikrobiologit voivat liittyä. Ryhmän ylläpitäjänä toimii Suomen ASM Young Ambassador. Toivottavasti mahdollisiman moni mikrobiologi liittyy ryhmään.

***************************

11 th symposium of FIPS & the FinMedChem 2013 symposium

Dear All,

You are cordially invited to attend the 11 th symposium of the Finnish Peptide Society (FIPS) and the FinMedChem 2013 symposium, which will be held as two successive meetings in Helsinki during August 28-30, 2013. The venue is Biomedicum Helsinki 1.   The registration for 11 th FIPS and FinMedChem 2013 is now open. Please note that the FIPS 28-29.8.2013 and FinMedChem 29-30.8.2013 meetings are held directly after each other during three days. You are warmly welcome to both events. If you only register for two days (only FIPS or FinMedChem), you are entitled to attend all program on the middle day (both FIPS and FinMedChem).  

Please find more information on the home page of the symposium:

http://finmedchem.fi/    

Best regards, Hannu Koistinen (on behalf of FIPS)

Erik Wallén (on behalf of FinMedChem)

 

***************************

Tulevia kokouksia

EBSA: 9th European Biophysics Congress

Lisbon, Portugal13-17th July, 2013

Conference early registration and abstract submission will close by 3rd May!

 

FEMS 2013 5th Congress of European Microbiologists

21.-25.7.2013 Leipzig, Germany

Online registration is open

 

FEBS 2013 38th Congress: Mechanisms in Biology

6.11.7.2013 St Peterburg, Russia ohjelma

Abstract submission deadline extended till May 1st!

 


IUBMB: International Union of Biochemistry and Molecular Biology Congress 2013  

Marrakech, Marocco

16-20th November, 2013

Abstract submission is open!

 

IUPAB: International Biophysics Congress 2014

Brisbane Convention and Exhibition Centre, Brisbane, Australia

3-7th August, 2014

 

IUMS: International Union of Microbiological Societies Congress 2014

Montreal, Canada

27th July – 1st  August, 2014

 

***************************

A.I.Virtanen palkinto 2013

Muistaakseen pysyvällä ja näkyvällä tavalla kansainvälisesti arvostetun tiedemiehemme ja Nobelin kemianpalkinnon saajan, professori Artturi Ilmari Virtasen tieteellisen työn ansioita ja perintöä, Ravitsemuksen Tutkimussäätiö, Suomalaisten Kemistien Seura r.y. ja Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae r.y. ovat vuodesta 1981 alkaen jakaneet yhdessä A.I. Virtanen -palkinnon kannustimena edustamiensa alojen tutkijoille.

A.I. Virtanen -palkinto annetaan suomalaiselle tai ulkomaalaiselle jollakin allekirjoitusyhteisöjen edustamalla tutkimusalalla toimivalle tutkijalle tunnustukseksi kansainvälisesti korkeatasoisesta tutkimustyöstä. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että valittu henkilö on edelleen aktiivinen ja korkeatasoinen tutkija. Palkinnonsaajan tulee olla myös ennakkoluuloton ja uusien ongelmien ratkaisemiseen paneutuva. Tieteen ja tutkimuksen poikkitieteellisyyttä korostetaan.

Societas Biochemica, Biophysica et Microbiologica Fenniae:n palkintotoimikunta on yhdessä Ravitsemuksen Tutkimussäätiön ja Suomalaisten Kemistien Seura ry:n kanssa päättäneet myöntää A.I. Virtanen 2013 -palkinnon (A.I. Virtanen -mitalin ja 6000 euron stipendin) professori Kari Alitalolle.

Akatemianprofessori Kari Alitalo on lääketieteen ja kirurgian tohtori, hän johtaa Helsingin yliopiston Translationaalisen syöpäbiologian tutkimusohjelmaa ja vuoden 2013 alusta lähtien hän on johtanut myös Wihurin Tutkimuslaitosta. Professori Kari Alitalo on viidenneksi siteeratuin eurooppalainen syöpätutkija, hän on ohjannut yli 40 väitöskirjaa ja hänellä on tällä hetkellä 10 tutkijakoulutettavaa. Professori Alitalon tutkimusryhmä kuuluu Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston yhdessä muodostamaan Biocentrum Helsinki huippututkimusyksikköön. Professori Alitalon keskeinen tutkimuskohde on verisuonien biologia ja erityisesti verisuonikasvutekijät. Professori Alitalon johtaman tutkimusryhmän yksi tärkeimmistä löydöistä on verisuonen endoteelin kasvutekijä-C (VEGF-C) ja sen reseptori VEGFR-3, jotka säätelevät verisuonien ja imusuoniston kehitystä ja kasvua. Imusuonilla on erityisen suuri merkitys useiden syöpäkasvainten etäpesäkkeiden leviämisessä elimistöön. Professori Alitalon tutkimusryhmän kasvutekijöiden toiminnan estoon suunnittelemat biomolekyylit ovat kliinisissä kokeissa. Lisäksi imusuonien toiminnan kontrolloimiselle, esimerkiksi geeniterapian avulla, voi olla sovellusmahdollisuuksia muun muassa sydän- ja verisuonitaudeissa, diabeteksessa sekä eräissä tulehdustaudeissa.

Palkinnonjakotilaisuus ja palkintoluento pidettiin Biotieteen Päivä -symposiumin yhteydessä 20.3.2013 Helsingin Messukeskuksessa.

***************************

BioBio-seuran Biotieteen päivät 20.3.2013

Biologiset lääkeaineet

Societas biochemica, biophysica et microbiologica Fenniae (BioBio seura) kutsuu teidät kuuntelemaan seminaaria BIOLOGISTEN LÄÄKEAINEIDEN kehityksestä, käytöstä ja tehosta keskiviikkona 20. päivänä maaliskuuta klo 09:15 – 16:00 Helsingin Messukeskukseen (Ballroom1). Seminaari järjestetään ChemBio2013 messujen yhteydessä.

Biologiset lääkeaineet ovat viime vuosina mullistaneet usean vakavan taudin hoidon. Vasta-aineisiin perustuvat lääkkeet, virusterapiat, kantasoluhoidot ja biologisen materiaalin käyttö esim. haavan hoidossa valtaavat alaa terapia-alueilta missä perinteisesti on ollut rajoitetusti hoitomahdollisuuksia.

Seminaarissa esiintyy koti – ja ulkomaisia tutkijoita, lääketeollisuuden edustajia ja käytännön lääkäreitä. Päivän viimeisenä luentona kuullaan vuoden 2013 A.I. Virtanen palkinnonsaajan esitys.

Esitykset ovat englannin kielellä.

Tilaisuuteen on etukäteisilmoittautuminen kahvi- ja virvoketarjoilun mitoittamiseksi. Rekisteröidy seminaariin täällä.

Ohjelma:

9:15 – 10:00 Jonathan Knowles (FIMM and Hoffman-LaRoche): Targeted Biological Therapies - novel approaches for better efficacy

10:00 – 10:45 Vesa Juutilainen MD (HUS): Maggot therapy for wound debridement

10:45 – 11:15 Coffee break

11:15 – 12:00 Johanna Nystedt (Finnish Red Cross Blood Service): Cell therapy: now and beyond

12:00 – 12:45 Peter Thygesen (Novo Nordisk): Pharmacokinetics of biological drugs

12:45 – 13:45 Lunch break

13:45 – 14:30 Akseli Hemminki (University of Helsinki): Immunotherapy of cancer with oncolytic adenoviruses

14:30 – 15:15 Sirpa Jalkanen (University of Turku and THL): Biological drugs modifying the immune system - new ways to fight against harmful inflammations and cancer

15:15 – 15:20 The president of Biobio-society introduces the A.I. Virtanen prize and the prize winner 2013

15:20 – 16:00 Lecture of the A.I. Virtanen prize winner 2013 Prof. Kari Alitalo

 

***************************

ChemBio Finland 2013 -messut esittelevät kemia-, laboratorio- ja bioalan tuotteita ja palveluita.

Avoinna: ke 20.3.2013, klo 9-17 ja 21.3.2013, klo 9-16

Tapahtumaan pääsee veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi joko ennakkoon ChemBio Finland 2013 nettisivuilla tai paikanpäällä.

***************************

The European Biophysical Societas Association (ESBA) hakee uusia jäseniä komiteaan

EBSA is now a major force in the organization and promotion of biophysics in both Europe and worldwide.

To maintain the activity now required, we need more committee members. The members need to have had extensive experience of being a scientific society officer at the national or international level, and be able to take on the tasks of serving with EBSA in a role of some responsibility.

Formal elections of new officers will be held at the General Assembly of EBSA to be held at the 9th EBSA congress in Lisbon in July 2013,

Jos kiinnostuit tehtävästä, ota yhteys Biobio-seuran sihteeriin.

***************************

Biobio-seuralla uusi sihteeri!

Biobio-seuran sihteerinä toimii 1.9.2012 alkaen Saara Tikka.

***************************

Glykojaoksen uudet sivut ovat auki!

Biobio-seuran glykobiologian tutkimusta edustava jaos on uudistanut ilmeensä, siirry tästä uudelle sivulle!

****************************

Please email the secretary of the Biobio Society katri-dot-niemi-at-helsinki-dot-fi to receive a membership certificate for the application.